Oled sa kunagi mõelnud, milliseid toite süüakse teistes riikides üle maailma jõulude ajal?

Alates ettevõtte rajamisest aastal 2005 on Ferratum laiendanud oma tegevusi 25 riiki. Seetõttu otsustasime me tõsta esile mõningaid jõuluroogasid igast riigist, kus me praegu tegutseme.

Toome siin tähestiku järjekorras ära esimese osa kahest:

Austraalia

Austraalias tähistatakse jõule 25. detsembril ja jõulutraditsioonid pärinevad brittide asustamise ajast 18. sajandil.

Jõulupüha lõuna- või õhtusöök koosneb lambapraest, täidetud kalkunist või muudest kodulindudest, ahjukartulitest, kastmest ja ahjuköögiviljadest. Muude jõuluhõrgutiste hulka kuuluvad jõuluaegne ploomipuding, tordid ja muretainast küpsised.

Kuna jõulude ajal on lõunapoolkeral suvi, on viimastel aastakümnetel austraallaste seas muutunud populaarseks tähistada jõule grillipeoga.

Brasiilia

Brasiilia elanikkond on mitmete riikide kultuuride segu ja see on näha ka jõuluroogade valikus. Peamine söök serveeritakse 24. detsembril hilja öösel.

Traditsiooniline jõuluõhtusöök võib koosneda sealihast, kalkunist, singist ja salatitest, mida serveeritakse rosinate ja pähklitega maitsestatud riisiga. Populaarne garneering on "Maionese" - õunte ja rosinatega kartulisalat.

Jõuluaegsete magustoitude hulka kuuluvad troopilised puuviljad ja jäätis. Veel üks lemmik on "Rabanada" - teatud tüüpi Prantsuse röstsai, mida on leotatud vanillikastmes ja seejärel kaneelisuhkruga kergelt praetud.

Bulgaaria

Jõulude tähistamine algab 24. detsembril koos söögikorraga, mis koosneb suurest hulgast paaritul arvul roogadest (nt 5, 9, 11 jne). Söök on täielikult taimne ja koosneb oasuppidest, magusatest ja soolastest saiakestest, riisiga täidetud kapsalehtedest, köögiviljadest ja suurest hulgast puuviljadest ning pähklitest (eriti olulised on kreeka pähklid).

Veel üks Bulgaaria jõulutraditsioon on leivapäts nimega "pita", mida küpsetatakse koos seal sees oleva õnnemündiga.

Kuigi jõululaupäev võib olla taimse toiduga, keskendub 25. detsembri õhtusöök lihale (sageli sealihale).

Kanada

Kanada ingliskeelses osas on traditsiooniline jõulueine segu traditsioonilistest inglise ja ameerika roogadest. Jõule tähistatakse 25. detsembril ja traditsiooniline õhtusöök koosneb täidetud kalkunist, köögiviljadest, kartulipudrust, kastmest ja jõhvikakastmest.

Prantsuskeelsete kanadalaste jaoks on samas traditsiooniline jõulueine seajalgadest valmistatud hautis nimega "Ragoût aux pattes de cochons" või ka "tourtière", mis koosneb jahvatatud, hakitud või kuubikuteks lõigatud sea- või veiselihast taignakoorikus ja mida serveeritakse ketšupi või kastmega.

Horvaatia

Nagu paljudes Kesk- ja Ida-Euroopa riikides hoiduvad ka horvaadid jõululaupäeval punase liha söömisest. Seetõttu tarbitakse põhiroana sööki nimega "bakalar" (kuivatatud tursk) ja muud liiki kala.

Jõulupühal serveeritakse hane, kalkunit või parti koos moonirullide, hakitud sealihaga täidetud kapsarullide ja viigimarjadest koogiga. Levinud söögid on ka küpsised ja koogid - eriti moosi, marmelaadi, tarretise või šokolaadiga täidetud krafne-nimelised küpsetised.

Tšehhi

Jõuluõhtusööki süüakse Tšehhi Vabariigis 24. detsembri õhtul. Sealne traditsiooniline jõulueine koosneb karpkalasupist, praetud karpkalast ja kartulisalatis.

Muude Tšehhi jõuluroogade hulka kuuluvad maitsvad "palačinky" küpsetised, mis sarnanevad prantsuse kreppidele ja võivad olla nii soolaseid kui ka magusaid. Laualt võib leida veel puuviljatäidised (nt maasikas või aprikoos), samuti sinki ja juustu või spinatit ja küüslauku. Väga populaarsed on grillitud vorstid ehk "Klobása" ning ka "Pražská Šunka" - suitsutatud Praha sink.

Jõululaua põhiroad on ka struudel, piparkoogid ja muud jõuluküpsised ning hõrgutav "vánočka" - palmitud kook, mis on valmistatud magusast valgest taignast ja kus on ka rosinaid ning mandleid.

Taani

Nagu ka kõigis teised Põhjamaades, serveeritakse Taanis traditsiooniline jõulueine 24. detsembril. Peamine söögikord koosneb küpsetatud sealihast, hanest või pardist, mida serveeritakse kartulite, punase kapsa ja kastmega. Riisipuding on populaarne magustoit.

Muidugi on jõulude puhul hädavajalikud Taani võiküpsised, nagu näiteks "vaniljekranse". Need alati populaarsed küpsised on saanud osaks jõulutraditsioonist ka paljudes teistes riikides üle kogu maailma ja tegemist on ka populaarsete plekist karpides kingitustega.

Eesti

Nagu kõik kindlasti teavad, on traditsioonilised Eesti jõulutoidud verivorst, sült, hapukapsas ja sealiha, mida serveeritakse ahjukartuliga ja põhiroana just jõululaupäeval.

Maiustuseks küpsetatakse jõululeivakesi, näiteks piparkooke, ja nauditakse pärast sööki.

Soome

Traditsiooniline Soome jõul on suur pidu. Jõululaud "Joulupöytä" on pigem bufee kui kaks või kolm kindlat söögikorda. See sisaldab palju erinevaid toite, mille keskel on aga sageli suur jõulusink, mida süüakse sinepi ja leivaga

Muud toidud hõlmavad eri kalaroogasid, maksa ja rosinatega pajaroogasid, kartulit, riisi ja porgandeid.

Prantsusmaa

Seal tähistatakse püha jõululaupäeval ja Prantsusmaa traditsioon on pikk õhtusöök nimega "réveillon" - sealt võib leida kastani täidisega kalkunit, hane- või pardimaksa ("foie gras"), austreid, suitsulõhet, pardiliha.

Ükski jõulupidu Prantsusmaal ei täielik ilma magustoiduta nimega "Bûche de Noël" - kreemikook, mis on saadaval selliste erinevate maitsetega nagu šokolaad ja pähklid.

Saksamaa

Saksamaal süüakse jõululaupäeval vorste - "Wiener", "Bockwurst" või "Knacker". Neid serveeritakse kartulisalati ja lehtkapsaga ("grünkohl"), mida on keedetud puljongis koos koore ja vürtsidega. Need kõik on jõululaua olulised koostisosad.

"Karpfen" (karpkala) ja "gänsebraten" (grillitud hani) on ka populaarsed valikud ja neid serveeritakse punase kapsa ning juba mainitud lisandiga "grünkohl".

Traditsioonilise magusate jõuluhõrgutiste osas on Saksamaal palju traditsioone, mis on muutunud jõulude ajal oluliseks üle maailma. Nendeks on "Pfefferkuchen" (pipraga kook) või "Honigkuchen" (meekook), "Lebkuchen" (piparkoogid), "Spekulatius" (vürtsidega küpsised) ja loomulikult "Stollen" (martsipani, mandlite ja kuivatatud puuviljadega puuviljakook).

Läti

Traditsiooniline Läti jõululaud koosneb kaheteistkümnest roast (kuigi see number on tänapäeval muutunud). Roogade hulka kuuluvad sea kärss, keedetud pruunid/hallid herned sealihakastmega, kapsas ja vorst, peekonipirukad, heeringas peedi, porgandi või õuntega ja "Aspic" - lihast valmistatud soolane tarretis, mida serveeritakse majoneesi, mädarõika või äädikaga.

Populaarsed maiustused on samuti piparkoogid ja traditsioonilised "Kūčiukai" kondiitritooted.

Kas teil on mõni enda traditsiooniline lemmikroog, mis meie nimekirjast välja jäi?

Selle postituse teine osa läheb edasi järgmisel nädalal.