Kui olete kunagi mõelnud, milliseid toite jõulude ajal teistes riikides üle maailma süüakse, siis ärge otsige infot enam mujalt!

Alates ettevõtte loomisest 2005. aastal oleme laiendanud Ferratumis oma tegevust 25 riiki. Jõuludega kokku langemise tõttu otsustasime, et tõstame esile traditsioonilisi jõulusööke, mida süüakse igas riigis, kus me praegu tegutseme.

Eelmisel nädalal postitasime esimese osa, mille leiate siit. Aga nüüd jätkame ilma pikema jututa teise osaga. Nautige!

Leedu

Leedus on traditsioon, et inimesed paastuvad 24. detsembri päeval ja söövad oma peamise eine, mida tuntakse nime "kūčios" all, õhtul.

Peamine eine koosneb kaheteistkümnest lihavabast toidust ning sisaldab kala (enamasti heeringat), "kūčiukai-d" (väike magus kondiitritoode), köögiviljasalatit, peedisuppi koos seentega täidetud pelmeenidega, keedetud või küpsetatud kartuleid, hapukapsast ja meega nisuputru ning leiba.

Pakutakse ka magustoite, sealhulgas kisselli (paksendatud puuviljasupp) ja kompotti.

Mehhiko

Nagu paljudes teistes riikides, ei ole ka Mehhikos jõulud ühepäevane sündmus, vaid kuu pikkune "fiesta".

Jõuluõhtul on pearoaks tavaliselt "pavo" - hakklihaga täidetud kalkun, mida serveeritakse köögiviljade ja riisiga. Röstitud Adobada seajalg on teine populaarne traditsiooniline eine.

Ja mis oleks Mehhiko jõulud ilma "tamales'ita"? Kana-, veise- ja sealiha "tamales'id" kuivatatud pipra kastme või kanaga on kõigi lemmikud.

"Pozole" on traditsiooniline supp, mis tehtud sealihast või kanast ning maitsestatud küüslaugu ja paprikaga. Garneeringuks on viilutatud salatilehed, kapsas, pune, avokaado ja laim.

"Bacalao a la Vizcaina" on kuivatatud ja soolatud tursast hautis, mida lisaks jõuludele valmistatakse igal erilisel Mehhiko tähtpäeval aastaringselt.

Madalmaad

Jõuluhommikut alustavad hollandlased "kerststol'iga" - hommikusöögiga, mis koosneb pähklite, kuivatatud puuviljadega ja mandlipastaga täidetud rosinaleivast. Hommikusöögilauast leiate aga ka erinevaid teisi leibu, juuste ja liha.

Jõuluõhtusöök algab krevetikokteiliga eelroaks, millele järgneb kas rostbiif, part, küülik või röstitud või glasuuritud sink serveerituna köögiviljade, kartuli ja salatitega.

Ent nüüd naudivad paljud pered rohkem gurmee poole kalduvat toitu nimega "gourmetten", millel on palju ühist Hollandi endise koloonia Indoneesiaga. "Gourmetten" on nagu soolane fondüü ja selleks valmistab võõrustaja ette hakitud köögiviljad ja valiku liha, kala ja krevette koos valiku kastete ja salatitega. Igale külastajale antakse siis väike pann ja õhtusöögikomplekt oma toidu, mida süüakse väikeste tükkidena, küpsetamiseks ja maitsestamiseks.

Uus-Meremaa

Sarnaselt Austraaliale meenutavad Uus-Meremaa jõulukombed Ühendkuningriigi kommetega. Põhiroogadeks on ahjus küpsetatud lõuna- või õhtusöögid singi, kalkuni, röstitud köögiviljade, kastme ja kartuli ning seejärel magusate pirukate ja jõulupudingiga.

Nigeeria

Iga Nigeeria jõulupeo põhiroogadeks on nii "jollof" riis kui ka praetud riis. Tegelikult pakutakse jõulude ajal Nigeerias palju erinevaid riisiroogasid.

Nii, nagu paljudes teistes riikides on kalkun traditsiooniline jõuluroog, leiate ka Nigeeriast kalkunit; kuid sellele lisaks ka kana-, jäära-, kitse- või veiseliha. Liha serveeritakse koos erinevate riisi-, jamsi- ja plantaaniroogade ning valiku köögiviljasuppidega.

Norra

Traditsiooniliste jõuluroogade hulka kuuluvad "julepølse" (sealihavorst ingveri, nelgi, muskaatpähkli ja sinepiga), "ribbe" (küpsetatud seakõht koos hapukapsa, keedukartuli, lihapallide ja kastmega, "pinnekjøtt" (soolatud ja kuivatatud või suitsutatud lambaribid serveerituna keedetud kartuli ja kaalikapüreega) ja "sossier" (väikesed vorstid, mis on serveeritud punase kapsaga).

Mitte vähem oluline osa igast Norra jõulupeost on koguni seitset sorti küpsiste ("småkaker") pakkumine. Nende hulka kuuluvad "pepperkaker", "krumkaker", "goro", "berlinekranser", "fattigmann", "sirupssnipper", "bordstabel", "smultringer", liivakook ja "brune pinner".

Poola

Kui jõululaupäeva päev kuulub paastumisele, koosneb õhtune jõululaud koguni kaheteistkümnest roast, mis aga on kõik traditsiooniliselt lihavabad. Pakutakse vaid kala - tavaliselt heeringat, karpkala või haugi.

Muud traditsioonilised road on erinevate täidistega Poola pelmeenid, punane borš, seene- või kalasupp, hapukapsas seente või hernestega, kuivatatud puuviljadest kompott ja "kutia" - magustoit, mis on eriti populaarne Ida-Poolas.

Rumeenia

Jõulude näol on Rumeenias tegemist kuu aega kestva sündmusega, mis sisaldab ka paastumist lihast, munast ja piimast, ning mis kestab 14. novembrist kuni 24. detsembrini.

Enamik jõuluroogasid põhinevad sealihal ja nende hulka kuuluvad suitsusink, peekon, vorstid, maksavorst ja seajalad.

Teiste jõuluroogade hulk kuulub näiteks "sarmale" - tomatikastmes keedetud kapsarullid sea- ja veiseliha ning riisiga, mida pakutakse polentaga. Muud toidud sisaldavad veel marineeritud köögiviljasid ja toitu nimega "Ciorba de perisoare" - taimne supp, mis on valmistatud kääritatud kliide ja sealihast lihapallidega.

Jõululaual peavad olema ka "cozonac" (rikkalik biskviiti meenutav puuviljaleib) ja "gogos" (Rumeenia moodi sõõrikud).

Venemaa

Nii nagu Rumeenias, sisaldab jõululaupäev ka Venemaal paastumist. Pärast paastumist on kombeks, et inimesed söövad "sochivo't" või "kutia't" - nisust või riisist putru, mida serveeritakse mee, mooniseemnete, puuviljate, hakitud kreeka pähklite või isegi keedistega.

Teised populaarsed jõululaupäeval söödavad toidud on borš (peedisupp), taimsed pirukad, hapukapsas, tatar praetud sibula ja seentega, kartul ja muud juurviljasalatid.

Jõululaupäeval süüakse liha, näiteks seapraadi ja hane ning pelmeene; sellele lisanduvad veel puuviljapirukad, piparkoogid ja "pryaniki" - meega küpsised.

Hispaania

Traditsiooniline Hispaania jõuluõhtusöök serveeritakse hilja jõululaupäeva õhtul ja see sisaldab mitut käiku. Ja tõesti sisaldab see ka jõulupärast "tapas't", mis on küll sarnane tavalisele aastaringselt pakutavale valikule, kuid sisaldab jõulude ajal enamasti kala ja mereande. Lisaks suitsulõhe, chorizo, artišokid ja anšoovised.

Pearoog koosneb supist (näiteks "escudella", mis on rikkalik liha ja köögiviljadega supp), millele järgneb küpsetatud lambaliha koos küpsetatud kartulite ja salatiga. Teine traditsiooniline toit, mida jõululauas pakutakse, on vinnutatud sink, mida teatakse nimega "jamón".

Levinud magustoidud on "turrón" (teatud tüüpi nugat), "rosquillos de vino" (veiniküpsised) ja "polvorones" (purukook). Jõuludega seostuvad ka paljud koogid, mis kõik sisaldavad mandleid ja martsipani.

Rootsi

Traditsiooniline rootsi laua stiilis "julbord" serveeritakse peamise söögikorrana 24. detsembri lõuna ajal.

Laua peamine roog on külm kala, näiteks heeringas (serveeritakse mitmel erineval viisil), "gravlax" (spetsiaalsel viisil suhkru, soola ja tilliga valmistatud lõhe) ja suitsulõhe.

Muud toidud võivad olla - "köttbullar" (lihapallid), külm liha, näiteks kalkun, "prinskorv" (vorstid), "kåldolmar" (lihatäidisega kapsarullid), "julskinka" (jõulusink); lisaks punane kapsas, erinevad juustud, kartul, salatid, marineeritud kurgid ja leivavalik.

Suurbritannia

Jõuluõhtusööki süüakse 25. detsembri pärastlõunal ja see koosneb kalkunipraest (vähemal määral rostbiifist), mida serveeritakse ahjukartuli, ürditäidise, küpsetatud köögiviljade, sh rooskapsaga, ja jõhvikakastmega. Lisaks "sead teki all" (väikesed vorstid peekonis) ja muidugi Yorkshire'i puding koos kastmega (tainas, mis sisaldab muna, piima ja jahu).

Magustoiduks pakutakse kooki nimega "trifle" (kihiline kook, mis on valmistatud vanillikastmest, biskviidist, puuviljadest, želeest ja vahukoorest ning mida serveeritakse klaasist); lisaks muud magusad pirukad, ploomipuding (mis tegelikult koosneb rosinatest, mitte ploomidest), vanillikaste. Kõik need on Suurbritannias olulised jõuluroad.

Niisiis - millised kogu maailmast pärit traditsioonilised road jõuavad sinu jõululauale?